17 December 2021

FMI High-Tech Solutions en Schut PrecisionParts matchen in competenties en cultuur

FMI High-Tech Solutions heeft Schut PrecisionParts uit Alblasserdam overgenomen. Daarmee spelen ze in op de trend van schaalvergroting; grote opdrachtgevers verwachten van hun toeleveranciers steeds meer technische capaciteit en financiƫle slagkracht. Met Schut haalt FMI productiecapaciteit voor fijnmechanische onderdelen en technische kennis van automatisering in huis. De twee bedrijven passen bij elkaar in technische competenties, kwaliteitsbesef en bedrijfscultuur.

René de Keijzer is mede-oprichter en CEO van FMI.
Ron Sacré is managing director van FMI High-Tech Solutions, de productietak van de FMI bedrijvengroep. Hij heeft een achtergrond in verspaning, begon ooit als CAD/CAM-programmeur, was eigenaar van een producent van machineonderdelen en werkt nu negen jaar bij FMI. 
Maurice Schut is CEO van Schut PrecisionParts in Alblasserdam, specialist in verspaning van fijnmechanische onderdelen. Met alle verspanende bewerkingen onder één dak levert Schut producten in één of enkele stuks tot aan middelgrote en grote series voor uiteenlopende markten. Het familiebedrijf telt bijna 20 hooggekwalificeerde medewerkers en onderscheidt zich door persoonlijke betrokkenheid bij het eindproduct.

Schaalvergroting
Sacré: “Wij hebben met FMI High-Tech Solutions de afgelopen jaren flink geïnvesteerd, om in te spelen op de behoefte aan schaalvergroting die leeft bij OEM’ers zoals ASML.”
Schut: “Wij zagen bij ons dezelfde trend en hadden al forse investeringen gedaan. Maar nu stonden we voor de keuze om zelf een grotere groep te formeren of onderdeel van zo’n groep als FMI te worden. Het werd dat laatste toen ik René en Jurgen (Spies, mede-eigenaar van FMI, red.) ontmoette. Een samengaan met FMI bood ons een uitgelezen kans.”

Perfecte aansluiting
Sacré: “De twee bedrijven passen goed bij elkaar. Schut met hun fijnmechanische productie mooi aan bij onze competenties op het gebied van productie en mechatronica.”
De Keijzer: “Bovendien werken ze allebei met eenzelfde machinepark en ERP-systeem. Dus Schut kon zo bij FMI inschuiven. Ook is er een match wat betreft de cultuur en de attitude richting fijnmechanische producten.” 
Schut: “We zijn nu onderdeel van een eerstelijnstoeleverancier, maar werken zelf al langer voor zulke ‘first tiers’, dus we zijn bekend met hun taal. Veel kleine familiebedrijven als het onze zijn te groot voor het servet en te klein voor het tafellaken. Als onderdeel van het grote FMI kunnen we meegaan in hun ontwikkeling, een beroep doen op een groter investeringsvolume en centrale diensten als Financiën en HRM gebruiken.”

Complementaire specialismen
Schut: “Als onderdeel van FMI blijven we in Alblasserdam gevestigd. We hebben in ons huidige pand ruimte voor uitbreiding van het machinepark en upgrading van onze productieautomatisering. We hebben al drie robotcellen staan en dat aantal zal verder toenemen.” 
Sacré: “Bij ons hebben de verschillende locaties elk hun eigen specialisme. Ze zijn complementair aan elkaar, onder meer wat betreft het formaat van de producten. In Vlaardingen en Uden maken we vooral de grotere componenten, in Bergen op Zoom juist de kleine, fijnmechanische onderdelen. Daar lopen we tegen de grenzen van de capaciteit aan. Schut vormt voor de kleinere componenten een mooie aanvulling.” 

Kwaliteit
Sacré: “Kwalitatief kunnen de locaties elkaar eveneens ondersteunen. Afhankelijk van de eisen van hun klanten hebben ze elk hun eigen kwaliteitsbeleid. Het zit in ieders dna om de kwaliteit te borgen. Nu willen we het beleid van Schut op dit gebied ook in Vlaardingen invoeren, omdat klanten daarom vragen. Maurice gaat bij ons met Operational Excellence aan de slag en zet daarvoor verschillende tools in. Hij gaat de Vlaardingen leiden en onze medewerkers daar betrekken bij het kwaliteitsbeleid en hen vertrouwd maken met die tools.”

Groeiambitie
De Keijzer: “Onze inzet op kwaliteit gaat hand in hand met nieuwe investeringen in het machinepark. Dit jaar gaat het om een bedrag van 2,5 miljoen euro, voor diverse bewerkingscentra, waaronder een draaifreescombinatie, en een cleanroom. Voor volgend jaar hebben we eenzelfde investeringsvolume gepland. Dat past bij onze groeiambitie. We willen groeien van 220.000 naar 350.000 machine-uren, waarvan 55% onbemand. Dat is waarvoor we ooit FMI zijn gestart: manarme productie-uren creëren voor de Nederlandse maakindustrie, in de concurrentie met de lagelonenlanden. Dat klinkt simpel, maar is het niet. Je moet er drie dingen voor organiseren: het juiste personeelsbestand, een hooggeautomatiseerd top-of-the-bill machinepark en een excellente logistiek.”

Nieuwe kansen
De Keijzer: “De overname van Schut is een volgende stap in het realiseren van onze groeiambitie van FMI. Zo krijgen we steeds meer alle disciplines in huis die nodig zijn om ons maakbedrijf in de vaart der volkeren omhoog te stoten. Dat pakt positief uit voor klanten en medewerkers. We zijn een ambitieuze club en kunnen door deze overname nog weer meer. Klanten zien daardoor nieuwe kansen en mogelijkheden bij ons. Met Schut hebben we een stuk technische kennis in huis gehaald om verdere automatisering te realiseren. Deze stap helpt ons ook om medewerkers nieuwe ontwikkelkansen te bieden. Het binden van mensen wordt immers steeds belangrijker.